Sobre nosaltres

Què fem

La JEF Catalunya és més que una organització juvenil europea, som un moviment compromès en impulsar un canvi positiu a Europa, posant en primer lloc les idees i inquietuds del jovent. Creiem fermament que la unió i la col·laboració són els fonaments per construir una Europa més forta, inclusiva i sostenible. La nostra missió és treballar per la ciutadania europea, estendre la identitat europea i lluitar per una Europa més justa i integrada.

Establerta el 1972, l’organització compta amb més de 40.000 activistes organitzats en més de 250 seccions nacionals, regionals i locals en 33 països. Els ideals i objectius de JEF Europa estan definits al Manifest de Ventotene, la Plataforma Política i les resolucions adoptades pels seus òrgans estatutaris.

El nostre lema, «Fem Europa», reflecteix el compromís amb l’acció col·lectiva per aconseguir una Europa millor per a tots i totes. Volem donar veu als i les joves, fomentar la seva participació activa i influir en les polítiques i decisions que afecten el nostre continent.

Com a federalistes, creiem que els europeus poden aconseguir una pau i prosperitat a llarg termini si treballen junts i veuen el continent com una comunitat que enriqueix la seva diversitat. Seguint el lema «Simplement una generació per endavant», volem que Europa completi el procés d’integració iniciat després de la Segona Guerra Mundial i faci front als reptes del segle XXI. Esperem que aquest desenvolupament pugui anar acompanyat i seguit per processos similars en altres llocs, que portin a la creació d’una federació democràtica mundial i un ordre global més pacífic, just i sostenible.

Alhora, rebutgem el concepte d’un superestat europeu centralitzat. El model federal que promovem es basa en el principi de subsidiarietat, mantenint el poder de les autoritats nacionals, regionals i locals sobre tots els temes que puguin ser abordats amb èxit en els seus nivells de governança. El paper de la federació és resoldre problemes que requereixin una aproximació paneuropea en àrees com la protecció ambiental, l’estabilitat econòmica, el subministrament energètic, la transició digital, la seguretat internacional, la gestió dels fluxos migratoris o la protecció dels drets fonamentals i les llibertats tant a Europa com a l’exterior.

Cada dia, promovem la nostra visió d’Europa mitjançant advocacia política, projectes i activitats de comunicació, incloent-hi:

  • Accions de carrer, manifestacions i campanyes per augmentar la consciència dels assumptes europeus entre el públic.
  • Diàleg i col·laboració amb organitzacions, institucions i prescriptors de tot l’espectre polític.
  • Comunicats de premsa sobre qüestions polítiques i publicació de revistes en línia on la joventut proeuropea pot expressar la seva opinió.
  • Cursos de formació i seminaris sobre temes europeus per als nostres membres i activistes interessats.
  • Trobades i intercanvis que promouen els contactes entre joves europeus.

Història

La Joventut Europea Federalista de Catalunya va ser fundada el 29 de setembre de 1978, fent-nos una de les seus regionals més joves de l’associació. L’impuls per a la creació de la JEF va néixer de l’oficina central de la JEF a Brussel·les i, en particular, del tresorer, Richard Corbett, qui va visitar-me a Barcelona durant el mes de juny de 1978, juntament amb David Grace, secretari general de l’organització i membre dels young liberals anglesos.

Seguim les idees d’un dels nostres fundadors, Altiero Spinelli, un dels principals pensadors del moviment federalista europeu. El seu concepte de federalisme europeu implicava la supressió progressiva de les barreres nacionals i la creació d’una autoritat central europea. Segons Spinelli, aquesta autoritat central havia de tenir competències en àrees clau com l’economia, la política exterior i la defensa, entre d’altres.

Spinelli argumentava que els estats nacionals eren una font de conflicte i fragmentació. En contraposició, defensava una entitat europea unificada, en el que trotes les nacions cooperen i prenguessin les decisions tenint en compte l’interès de tota Europa. 

Les idees de Spinelli han tingut un impacte durador en el moviment federalista europeu i en la construcció de la Unió Europea. La seva visió d’una Europa federal, democràtica i diversa continua sent un punt de referència per als defensors de la integració europea i per a aquells que creuen en els beneficis d’una cooperació més estreta entre les nacions europees.